Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Marta Szloser

Makaron pomidorowo-kokosowy ze świeżym imbirem, czosnkiem i prażonym słonecznikiem

Składniki:
300-400 g razowego makaronu pszennego
400 g pomidorów krojonych bez skórki (1 kartonik)
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sok z połowy małej cytryny
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin (nierafinowanej)
4-5 łyżek dobrej jakości mleka kokosowego (lub więcej, wedle upodobania)
5 łyżek ziaren słonecznika
4 duże ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
1 łyżeczka suszonego tymianku
odrobina oliwy aromatyzowanej chili lub szczypta chili w proszku (do smaku)
2-3 szczypty czarnego pieprzu
sól
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Wegetariańskie
Danie dla: 4 osób
Czas przygotowania: 20min
Przepis:
Makaron wrzucić do garnka z dużą ilością wrzącej wody, ugotować al dente. Rozgrzać dużą suchą patelnię i uprażyć na niej ziarna słonecznika, uważając, aby się nie przypaliły. Przestudzić, wsypać do blendera i miksować przez około pół minuty (utworzą się małe grudki).
Na tej samej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić obrany i posiekany w drobną kosteczkę imbir oraz czosnek. Chwilę podgrzewać, mieszając. Dodać tymianek. Składniki na patelni nie mogą się przypalić! Następnie dodać trochę soli, najlepiej gruboziarnistej, a później pokrojone pomidory oraz przecier. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Doprawić sos kozieradką i dodać zmielony słonecznik. Sos zrobi się od razu dość gęsty, więc po słoneczniku należy wlać mleko kokosowe i dobrze wymieszać, aby uniknąć przypalenia. Doprawić odrobiną czarnego pieprzu oraz oliwą chili – należy dozować ją bardzo ostrożnie, ponieważ sos powinien zachować delikatny smak. Chili ma jedynie go „przełamać”, a nie zdominować. Na końcu dodać sól do smaku oraz sok z cytryny.
Wrzucić do sosu ugotowany al dente makaron i szybko wymieszać. Przełożyć na podgrzane talerze, ewentualnie posypać całymi ziarnami słonecznika (nie za dużo, ponieważ to imbir powinien przyjemnie chrupać podczas jedzenia). Udekorować świeżymi ziołami. Danie jest gotowe. Zaskakujące i pyszne!

Podobne przepisy