Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Katarzyna Ceran

Cukinia nadziewana mięsem

Składniki:
Składniki:
500 g mięsa mielonego
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu (1 opakowanie)
5 łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
1 czerwona papryka
ok. 250-300 g kukurydzy konserwowej z kartonu (1 opakowanie, bez zalewy)
200 g mozzarelli (najlepiej tartej)
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta chilli
2-3 łyżki oleju (do smażenia)
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Mięsne
Danie dla: 2 osób
Czas przygotowania: 30-40min
Przepis:
Przygotowanie mięsa:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę, po dołożyć mięso. Wymieszać całość i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pomidory z zalewą, przyprawy i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć około 5 minut, a następnie patelnię zdjąć z ognia.
Dodać do niej kukurydzę konserwową odsączoną z zalewy oraz 100 g tartej mozzarelli - wymieszać. Patelnię odstawić i zabrać się za cukinię.

Przygotowanie cukinii:
Dwie średnie cukinie obmyć, przekroić na pół (wzdłuż). Jeśli cukinia jest spora, jeszcze raz je przekroić w połowie długości - powstanie kilka \\\"łódek\\\". Z każdej z nich wydrążyć środek (miękką część z nasionami).
Tak przygotowane cukinie możemy od razu nadziewać mięsem (jeśli \\\"ścianki\\\" łódek są dość cienkie), ale można też je uprzednio podgotować (w przypadku grubej cukinii). W drugim przypadku, cukinie wrzucić na gotującą się, posoloną wodę do dużego garnka i obgotować około 3 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i odsączyć na durszlaku (ostrożnie, by się nie połamały).

Zapiekanie:
Przygotowane cukinie rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia/dużym naczyniu żaroodpornym. Można też - tak jak na zdjęciach - do każdej cukinii przeznaczyć jedno, nieduże naczynie do zapiekania.
Do każdej \\\"łódki\\\" z cukinii włożyć mięsny farsz, na wierzchu dodatkowo wysypać tartą mozzarellę. Całość zapiekać w 180-190 stopniach (termoobieg - 170 stopni): nieobgotowane cukinie ok. 30 minut, obgotowane - ok. 10 minut.
*Już zapieczone cukinie można przechowywać w lodówce, odgrzewane na drugi dzień smakują równie dobrze (o ile nie lepiej).

Smacznego!

Podobne przepisy