Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: małgorzata biernikiewicz

makaronowa zapiekanka z groszkiem

Składniki:
200 g makaronu (penne lub rigatoni)
150 g gotowanej szynki
kartonik groszku konserwowego
1 cebula
1 czerwona papryka
3 jajka
150 g parmezanu lub goudy
mały kartonik przecieru pomidorowego
pół szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Cechy:
Kategoria: Groszek
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Mięsne
Danie dla: 4 osób
Czas przygotowania: 40
Przepis:
Makaron ugotować al dente. Na końcu dodać łyżkę oliwy, aby rurki się nie posklejały.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i również pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę zeszklić na patelni. Dodać groszek, pokrojoną w kostkę szynkę i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Dodać makaron, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Jajka rozmącić z mlekiem i przecierem pomidorowym. Ser zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mieszaniny. Przyprawić. Następnie polać nim zapiekankę dbając, aby sos dostał się również na niższe partie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić zapiekankę na ok. 30 minut. Zapiekać najlepiej pod przykryciem, które można ściągnąć w końcowej fazie, aby zrumienić ją po wierzchu.
fotoblog.biernikiewicz.pl

Podobne przepisy