Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Aleksandra Rybak

naleśniki po meksykańsku

Składniki:
Składniki na farsz:

½ kg piersi z kurczaka
1 duża biała cebula
1 duża cebula czosnkowa
1 papryka zielona
1 kartonik fasoli czerwonej
1 kartonik kukurydzy
½ małego kartonika przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy do dań meksykańskich
sól, papryka ostra, papryka słodka, pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Cechy:
Kategoria: Kukurydza
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Z drobiem
Danie dla: 4 osób
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Przepis:
Cebulę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju, mięso pokroić w paseczki i dodać na patelnię, wszystko dusić ok. 15 min, odcedzoną kukurydzę i fasolkę z kartonu dorzucić do reszty składników. Na koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko wymieszać i dusić ok 15 min na małym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki. Wymienione wyżej składniki wymieszać za pomocą blendera i smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Nakładać przygotowany farsz na gorące naleśniki, złożyć na pół i gotowe.
RADA: jeśli chcemy podać wszystkie naleśniki jednocześnie to najlepiej wcześniej usmażyć pożądaną ilość naleśników, nałożyć farsz, złożyć je na pół, położyć na blasze i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 min.

Podobne przepisy