Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Karolina Jałyńska

Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów

Składniki:
2-3 kg pomidorów (najlepiej przejrzałych, czerwonych i słodkich)
2 cebule
0,5-0,75 l rosołu (jeśli nie mamy czasu gotować rosołu, wystarczy rozpuścić 1-2 kostki rosołowe we wrzątku)
łyżeczka masła
oliwa
bazylia/natka pietruszki
kubeczek śmietany 30%
ulubiony makaron lub ryż
Cechy:
Kategoria: Inne
Rodzaj dania: Zupy
Typ kuchnii: Z drobiem
Danie dla: Powyżej 4 osób
Czas przygotowania: 60 min
Przepis:
Pomidory myjemy i wrzucamy na dużą patelnię. Nie obieramy ich ze skórki, żeby było szybciej. Wlewamy odrobinę oliwy i przykrywamy przykrywką. Żeby szybciej się rozpadły, można je poprzekrawać na pół. Co jakiś czas mieszamy pomidory i miażdżymy na papkę. Powstały sos pomidorowy przelewamy do garnka.

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle i dorzucamy do pomidorów. Dolewamy trochę rosołu i gotujemy kilka minut. Całość miksujemy. W zależności od słodkości i zawartości wody w pomidorach dodajemy odpowiednią ilość rosołu. Próbujemy i ewentualnie dosalamy zupę.

Ostatni krok do pysznej i kremowej zupy to przecedzenie jej przez sitko. Najlepiej wlewać na sitko mniejsze porcje i często je czyścić. Wtedy praca pójdzie nam szybciej. Na sitku zostaną kawałki skórki i pestki, które wyrzucamy. Niestety po odcedzeniu zostaje sporo mniej zupy, ale jest pyszna, kremowa i nie do podrobienia :] Dolewamy do niej kubeczek śmietany 30 % i podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki albo posiekaną bazylią.

Podobne przepisy