Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: aga

Risotto z pęczakiem

Składniki:
1 duży filet z kurczaka
1 mała cebula
2 łodygi selera naciowego
pół czerwonej papryki
3/4 szklanki pęczaku
1,5-2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili
Cechy:
Kategoria: Inne
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Z drobiem
Danie dla: 2 osób
Czas przygotowania: 45 min
Przepis:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso, a po 5 minutach cebulę. Kiedy cebula też się już zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany seler. Po kolejnych kilku minutach dodajemy wypłukany pęczak i wszystko smażymy przez około 3-5 minut. Całość zalewamy połową szklanki wody i dodajemy przyprawy. Risotto dusimy na małym ogniu dolewając do niego co kilka minut kolejne porcje wody. Po około 30 minutach risotto powinno być gotowe. Przed zdjęciem dania z ognia warto sprawdzić, czy kasza jest miękka.

Podobne przepisy