Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Karolina Jałyńska

Tiramisu bez jajek

Składniki:
opakowanie serka mascarpone
słodka śmietana do ubijania 200 - 300 ml
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki cukru pudru
300 ml dosyć mocnej kawy (może być rozpuszczalna)
paczka okrągłych biszkoptów
50 ml wiśniówki
gorzka czekolada (1/3 tabliczki)
Cechy:
Kategoria: Inne
Rodzaj dania: Desery, napoje, koktajle
Typ kuchnii: Na słodko
Danie dla: Powyżej 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis:
Szybka i prosta wersja klasycznego włoskiego deseru.

Zaparzamy kawę, dolewamy do niej wiśniówkę, słodzimy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy schłodzoną śmietanę z połową paczki cukru wanilinowego (jeśli zapomnieliśmy o schłodzeniu śmietany wystarczy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika)

W drugiej misce ubijamy mascarpone z resztą cukru.

Dodajemy bitą śmietanę do mascarpone i mieszamy na małych obrotach miksera. Próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka.

Moczymy biszkopty w kawie i od razu układamy w miseczkach lub wyższych kieliszkach.
Układamy warstwę biszkoptów, następnie wykładamy warstwę masy z mascarpone i bitej śmietany, jeszcze raz biszkopty i masa z mascarpone.

Gotowy deser posypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady i możemy podawać :]

Podobne przepisy