Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Agata Chmielewska

Krem z pieczonej dyni

Składniki:
500 g surowej dyni
3 marchewki
mała cebula
mały kawałek startego imbiru
3 ząbki czosnku
400ml bulionu warzywnego
250ml mleka
½ łyżeczki wędzonej mielonej papryki
szczypta soli i pieprzu
masło
pestki dyni do posypania
śmietana do ozdoby
oliwa
Cechy:
Kategoria: Inne
Rodzaj dania: Zupy
Typ kuchnii: Wegetariańskie
Danie dla: 2 osób
Czas przygotowania: 1h
Przepis:
Dynię pokroić w plastry, posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika.
Czosnek zawinąć w folię aluminiową i położyć obok dyni w piekarniku. Piec aż warzywa będą miękkie.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać starty imbir i po minucie zalać bulionem. Zagotować, wrzucić obrana i pokrojoną w plasterki marchew. Gotować aż marchew zmięknie.
Upieczoną dynię obrać ze skórki, a czosnek wycisnąć ze skórki i wrzucić do bulionu.
Dodać mleko i gotować 2-3 minuty. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Przelać na talerze, ozdobić kapką śmietany i posypać pestkami dyni.

Podobne przepisy