Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Magdalena Teresiak, KULINARNA PINIATA

Krem z pomidorów z pełnoziarnistymi grzankami

Składniki:
1 mała cebula pokrojona w piórka,
2 opakowania pokrojonych pomidorów w zalewie w kartonie,
3 pomidory umyte i pokrojone w ćwiartki, szklanka bulionu drobiowego (lub drobiowo-warzywnego),
sól i pieprz grubomielony do smaku, oliwa z oliwek,
2 kromki pełnoziarnistego chleba pokrojone w drobną kostkę,
do dekoracji: śmietana 18% oraz posiekana natka pietruszki
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Zupy
Typ kuchnii: Z drobiem
Danie dla: 2 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Przepis:
Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia rozsypujemy kostki chleba. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut. Co jakiś czas otwieramy drzwiczki piekarnika i wietrzymy nasze grzanki. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę do momentu aż będzie miękka. Dodajemy ćwiartki świeżych pomidorów i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z zalewą i gotujemy wszystko około 10 minut. Mieszamy aby się nie przypaliło. Po tym czasie całość przecieramy przez sitko, przelewając co jakiś czas bulionem. Wlewamy resztę bulionu i zagotowujemy. Podajemy dekorując śmietaną, grzankami i posiekaną pietruszką.
kulinarnapiniata.pl

Podobne przepisy