Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Magdalena Kozłowska, ROGALIK

„Pizza” na podpłomyku

Składniki:
Składniki na przygotowanie ciasta:
400 g mąki,
4 łyżki oliwy,
250 ml wody,
duża szczypta soli
Składniki na przygotowanie sosu:
200 g kwaśnej śmietany,
2 łyżki przecieru pomidorowego w kartonie,
100 g startego twardego żółtego sera,
1 żółtko.
Dodatki do położenia na pizzy
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Mięsne
Danie dla: 4 osób
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Przepis:
Przygotowanie ciasta: Mąkę dokładnie mieszamy z oliwą, wodą oraz szczyptą soli. Oprószamy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Stolicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk. Do ciasta możemy dodać posiekane zioła lub starty parmezan. Gotowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy przygotowanym sosem. Na tak przygotowanym spodzie układamy dowolne składniki. Ja wykorzystałam pomidorki koktajlowe, żółte i czarne, wędzoną szynkę, listki bazylii i plasterki mozzarelli. Włożyłam do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 200 – 220 stopni) i piekłam, aż całość ładnie się zrumieniła.
rogalikblog.pl

Podobne przepisy