Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Magdalena Kozłowska, ROGALIK

Burrito z wołowiną

Składniki:
1 łyżka oliwy,
500 g mielonej wołowiny,
1 drobno posiekana średnia cebula,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili,
400 g rozdrobnionych pomidorów w kartonie,
1/3 szklanki wody,
300 g odsączonej, opłukanej czerwonej fasoli konserwowej,
150 g kukurydzy w kartonie,
4 duże pszenne tortille,
1 szklanka grubo startego sera cheddar,
1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki,
ewentualnie kwaśna śmietana do dekoracji
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Mięsne
Danie dla: 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Przepis:
Oliwę rozgrzewamy w głębokiej patelni, smażymy wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy. Podgrzewamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione pomidory i fasolę. Wlewamy wodę. Dusimy około 15 minut, aż całość zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozkładamy równe porcje nadzienia na plackach tortilli. Zawijamy i dla pewności spinamy wykałaczką. Układamy tortille na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posypujemy serem i sproszkowaną papryką. Pieczemy około 10 minut, aż ser się przyrumieni. Podajemy udekorowane śmietaną.
rogalikblog.pl

Podobne przepisy