Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Magdalena Teresiak, KULINARNA PINIATA

Dorsz w sosie z pomidorów i zielonych oliwek

Składniki:
kilka filetów z dorsza,
sok z 1 cytryny,
mąka do panierowania,
oliwa z oliwek do smażenia,
1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka,
2 ząbki czosnku,
1 opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie,
garść zielonych oliwek pokrojonych na ćwiartki,
sól i pieprz czarny
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Ryba i owoce morza
Danie dla: 2 osób
Czas przygotowania: 30-35 minut
Przepis:
W małym garnku smażymy cebulę na oliwie z oliwek aż do miękkości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przecier pomidorowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwki (kilka można odłożyć do dekoracji). Nie gotujemy! Doprawiamy do smaku. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok na 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody/soku i doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące i smażymy na oliwie na złoty kolor. Podajemy na talerzu udekorowanym sałatą z sosem z oliwek.
kulinarnapiniata.pl

Podobne przepisy