Przepisy? Naturalnie!

Jeśli masz swoje sprawdzone przepisy na proste, szybkie, a co najważniejsze naturalne i lekkie dania, dodaj je do naszej bazy. Swoją sałatką, obiadem, zapiekanką, albo pysznym koktajlem owocowym możesz pochwalić się dołączając zdjęcie gotowej potrawy!

Razem z nami stwórz wirtualną książkę kucharską, która zainspiruje innych do zdrowego, lekkiego i naturalnego odżywiania!

Dodaj swój przepis
autor: Magdalena Teresiak, KULINARNA PINIATA

Spaghetti all'Amatriciana

Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti ugotowanego al-dente,
1 opakowanie kawałków pomidorów w kartonie,
4 plastry boczku wędzonego (lub innej “chudszej” wędliny) pokrojonego w cienkie paski,
40g odsączonych czarnych oliwek,
2-3 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
płatki chili (opcjonalnie),
oliwa z oliwek do smażenia,
listki bazylii i parmezan do dekoracji
Cechy:
Kategoria: Pomidory
Rodzaj dania: Obiadowe
Typ kuchnii: Mięsne
Danie dla: 4 osób
Czas przygotowania: 35-40 minut
Przepis:
Na oliwie z oliwek smażymy boczek na chrupko. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość chwilę podsmażamy, cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło. Dodajemy pomidory oraz płatki chili i chwilę gotujemy. Gdyby sos był zbyt gęsty dodajemy wodę. Na samym końcu po zdjęciu z ognia dodajemy czarne oliwki posiekane lub pokrojone na ćwiartki oraz makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu udekorowane listkami bazylii oraz posypane parmezanem (na zdjęciu bazylia cytrynowa).
kulinarnapiniata.pl

Podobne przepisy