Konserwanty w żywności

Obecnie bardzo trudno znaleźć w sklepach produkty wytworzone bez jakichkolwiek substancji dodatkowych. Z jednej strony obawiasz się, że ich spożycie w nadmiarze może zaszkodzić Tobie i Twojej rodzinie, z drugiej stawiasz coraz większe wymagania przed producentami dotyczące dostępności, trwałości, funkcjonalności i wygody użycia artykułów spożywczych.

Konserwanty mają na celu przedłużenie trwałości artykułów spożywczych i ich ochronę przed działaniem drobnoustrojów. Ich użycie jest uzasadnione wtedy, gdy metody utrwalania fizycznego (np. pasteryzacja, suszenie, itp.) lub biologicznego (np. ukwaszenie) są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania.

W artykułach, które kupujesz, znajdują się substancje, z których istnienia, być może, nie do końca zdajesz sobie sprawę, dlatego:

  • Czytaj uważnie etykiety na produktach!

    Konserwanty są oznaczone albo pełną nazwą, albo literą „E” i numerem, który mieści się w przedziałach: 200–252 i 280–285. Symbol „E” z innymi liczbami to substancje dodatkowe inne niż konserwanty, np. regulatory, stabilizatory. Jeżeli nie jesteś pewna, czy dane oznaczenie to konserwant, skorzystaj z naszej listy!

  • Pamiętaj!

    Na etykiecie produktu spożywczego kolejność składników nie jest przypadkowa. Im bliżej początku listy znajduje się dany składnik, tym więcej jest go w produkcie.

  • Wybieraj świadomie!

    Aseptyczne opakowania Tetra Pak eliminują konieczność stosowania konserwantów do utrwalania żywności. Wiele artykułów, których na co dzień używasz w kuchni (przecier pomidorowy, pomidory krojone, kukurydza, groszek), dostępne jest właśnie w aseptycznych kartonach Tetra Pak. Gotuj i jedz naturalnie!

Szczególne potrzeby związane z odżywianiem dotyczą dzieci.
Kilka porad na ten temat znajdziesz tutaj:

Porady na temat żywienia dzieci